TUKES: Tiraamilla peitatut siemenet saa kylvää tulevalla kasvukaudella

1.4.2020

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antaa luvan kylvää tiraamilla peitatut viljelykasvien siemenet kasvukaudella 2020. Euroopan komissio kielsi tiraamin käytön kasvinsuojeluaineiden tehoaineena lokakuussa 2018. Tiraamia sisältävien valmisteiden myynti ja käyttö sekä tiraamilla peitattujen siementen myynti on kiellettyä 1.2.2020 alkaen. Tukes myöntää peitattujen siementen käytölle kuitenkin luvan tulevalle kasvukaudelle, koska nykyisen epidemiatilanteen takia kotimainen maatalous- ja elintarviketuotanto pitää varmistaa.

Tiraamia käytetään muun muassa punajuuren, porkkanan ja herneen siementen peittaukseen.

Mahdollisuus kylvää tiraamilla käsiteltyjä siemeniä koskee vain Suomessa viljelijöillä jo nyt olevia siemeneriä. Tiraamilla peitattua siementä ei enää voi myydä, tuoda Suomeen tai viedä pois maasta.

– Elämme nyt hyvin erikoisessa poikkeustilanteessa, millä voi olla vakavia vaikutuksia myös maatalous- ja elintarviketuotantoon. Poikkeustilanteessa tuotantomme omavaraisuus korostuu. Siksi on tärkeää, että myös erikoiskasvien viljely voidaan turvata tilanteessa, jossa esimerkiksi kaikkia siemeniä ei välttämättä ole saatavilla tavalliseen tapaan, ylitarkastaja Heli Anttila Tukesista kertoo.

Kasvukauden 2020 jälkeen ylijääneet siemenet tulee hävittää vaarallisena jätteenä.

Lisätietoja:

Tiraamin käytön kieltävä Euroopan komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/1500

ylitarkastaja Heli Anttila, p. 029 5052 019

johtava asiantuntija Eija-Leena Hynninen, p. 029 5052 049

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi @ tukes.fi